10th April 2014
Rencana hari ini nak melawat ke Tsukiji Market (pasar ikan untuk tengok tuna auction) dan kemudian ke Odaiba (Tokyo bay). Then balik semula ke Asakusa menaiki Hamiko Cruise Line (Sumida river cruise) untuk ke Sensoji Temple. *Foto di bawah diambil dari google.
Keluar dari hotel sekitar pukul 9 lebih, ambik subway ke Station Tsukijishijo. Sampai sana jarum jam dah menghampiri pukol 10 dah. Sebaik melangkah keluar dari tren, hidung aku dapat detect semacam bau hanyir ikan, tak la kuat baunya, tapi yet the smell is obviously exceptional, sebab di stesen-stesen subway lain tak ada bau macam ni. Ambik exit untuk ke market, boleh rujuk locality map di stesen. Keluar dari exit, belok ke kiri beberapa langkah terus jumpa ke kawasan masuk pasar. Di situ ada seorang polis pelancong berdiri dan agihkan satu risalah panduan menyusuri Tsukiji Market. Risalah tu akan tunjuk bahagian yang boleh dilawati oleh pelancong dan bahagian yang tidak, serta kawasan laluan pejalan kaki.
Confuse jugak nak fahami sekilas pandang, tapi aku bergerak bersama sekumpulan tourist lain. Ada satu laluan khas untuk pejalan kaki yang berwarna hijau. Sepanjang berada di pasar ini kena sentiasa berhati-hati sebab kenderaan pengangkut barang tak kira besar atau kecil sentiasa bersimpang siur. Jika berlaku sebarang kemalangan adalah tanggungjawab sendiri sebab ni adalah pasar, bukan kawasan khas utk tujuan pelancongan, tanggungjawab terletak pada pelancong.
Berjalan sekitar 100 meter kita
akan bertemu satu dry market, ada lebih kurang 6 row kedai, keadaan pasar kering ni lebih kurang je macam pasar di tanahair. Antara barangan yang dijual, ada kedai jual pisau,
kepelbagaian green tea, makanan laut kering, selipar jepun, etc. Yang paling menjadi tumpuan adalah barisan kedai
makanan tadisi jepun, ada sushi, shashimi, unagi, dan lain lain yang aku tak berapa arif namanya. Kedai sushi, q nak masuk boleh tahan panjang, pasti sedap agaknya yea, ye lah seafood fresh dari pasar. Plan nak singgah salah satu masa berpatah balik nanti, perut tengah lapar, sebab ala kadar saja pagi ni.
Teruskan berjalan menuju pasar basah, yang letaknya di seberang jalan.
Dari luar, mula-mula nampak semacam kawasan pemunggahan, ada 4 row besar, itu bukan pasar basahnya. Teruskan lagi berjalan ke belakangnya baru jumpa pasar basah yang dipanggil immediate market yg boleh dimasuki pelancong. Dulu seingat aku pernah tengok
dalam TV, Pasar Tsukiji ni macam kelihatan elok je, ternyata relialitinya, tak
seperti yang aku jangka (over expectation). Agak becak juga, dah nama pun pasar kan. Aku terbaca yang pasar Tsukiji bakal berpindah ke pasar baharu di kawasan Odaiba jangkaan dalam tahun ni.
By the time aku sampai, sebenarnya dah lewat, the real hectic morning market scene dah berlalu, termasuk aktiviti tuna auction yang menjadi daya penarik utama. Pelancong pun dah tak ramai. Dah tak banyak dah yg dapat dilihat, most of the penjual situ tengah buat proses clean up. Nasib baik masih ada a few kedai yang masih operasi, dapat lah tengok hasil tangkapan laut daripada takde langsung.
Yang menjadi highlight semestinya ikan tuna, ikan yg menjadi sumber protein utama orang Jepun. Ikan Tuna ni ibarat lembu versi laut, maknanya, ikan ni ikan daging, menjadikan ia sumber protein utama Jepun. Negara Jepun ni kekurangan kawasan daratan untuk hasilkan sumber protein darat seperti lembu dan kambing, jadi mereka lebih banyak consume sumber protein dari laut. Jepun mempunyai kawasan laut lepas yang sangat luas. This explain why makanan Jepun banyak berasaskan makanan laut.
Dapat lah tengok aksi orang Jepun tengok potong ikan Tuna. This is the most interesting part in this market. Memang besar ikan tuna disini, diorang potong tuna dah macam butcher potong daging lembu gayanya. Mata ikan tuna je dah sebesar penumbuk. Dikoreknya daging2 kat kepala ikan tu, dengan teknik tertentu. Kalau dibuat singgang ikan tuna sebesar ni boleh makan seminggu gamaknya.
Antara tangkapan laut lain yang menarik adalah sotong kurita, dan beberapa jenis kerangan laut dan spesis kepah yang gigantic.
Kepada anda yang bercadang untuk datang ke Tsukiji Market, datang lah awal ke pasar ni, supaya tidak terlepas peluang tengok tuna auction dan kepelbagaian tangkapan laut.By the time aku sampai, sebenarnya dah lewat, the real hectic morning market scene dah berlalu, termasuk aktiviti tuna auction yang menjadi daya penarik utama. Pelancong pun dah tak ramai. Dah tak banyak dah yg dapat dilihat, most of the penjual situ tengah buat proses clean up. Nasib baik masih ada a few kedai yang masih operasi, dapat lah tengok hasil tangkapan laut daripada takde langsung.
Yang menjadi highlight semestinya ikan tuna, ikan yg menjadi sumber protein utama orang Jepun. Ikan Tuna ni ibarat lembu versi laut, maknanya, ikan ni ikan daging, menjadikan ia sumber protein utama Jepun. Negara Jepun ni kekurangan kawasan daratan untuk hasilkan sumber protein darat seperti lembu dan kambing, jadi mereka lebih banyak consume sumber protein dari laut. Jepun mempunyai kawasan laut lepas yang sangat luas. This explain why makanan Jepun banyak berasaskan makanan laut.
Dapat lah tengok aksi orang Jepun tengok potong ikan Tuna. This is the most interesting part in this market. Memang besar ikan tuna disini, diorang potong tuna dah macam butcher potong daging lembu gayanya. Mata ikan tuna je dah sebesar penumbuk. Dikoreknya daging2 kat kepala ikan tu, dengan teknik tertentu. Kalau dibuat singgang ikan tuna sebesar ni boleh makan seminggu gamaknya.
Antara tangkapan laut lain yang menarik adalah sotong kurita, dan beberapa jenis kerangan laut dan spesis kepah yang gigantic.
Lepas puas merayau dalam pasar basah tu, patah balik ke dry market untuk makan. Masuk kedai yang tak jual sushi, sebab yang tu je tak payah Q. Sepanjang di sini aku nak rasa sebanyak mungkin Japanese gastronomic
experience. Bila lagi kan. Soal makan di sini, agak OK sebab banyak makanan berasaskan makanan laut. Berbanding negara jirannya Korea, payah skit nak makan sana sebab rata-rata daging, ayam dan bab*.
Kedai makan ini is good example of typical Japanese restaurant, not spacious, hanya dilengkapi kerusi bangku panjang, dgn meja makan panjang satu kaki setengah lebar. Beg dan kemera milik customer digantung di dinding sebab takde space di meja untuk selain makanan. Pergerakan dalam restaurant agak terbatas, bergesel dengan dinding dan customer lain. The customers are all facing towards the serving guy standing inside sort-of bar or outerkitchen.
They got few tempting menus displayed on the wall, hmmm, this time I decided to try Unagi, i.e. grilled eel in soy sauce, served with rice. Kinda taste good, though it may look simple dish, could be the eel is fresh one, with the right technique of splicing and cooking. The price is quite on the high side, it costs me Y2000++ (tak berapa ingat the exact). Selalunya kalau aku makan kat sushi kat restoran Uobei Sushi I spent Y1500++, makan sushi bagai nak gila dengan beberapa side dishes.
When I just entered the restaurant, the owner cum waiter cum cashier asked me what language I would like him to speak to me, Chinese? Korean? English? (You know my answer). Masa aku nak berangkat pergi, tauke kedai tu baru nak tanya aku asal mana, bila dia tahu aku dari Malaysia, dia pun kata "Terima Kasih", ok, good customer-relation skills he got there.
Kedai makan ini is good example of typical Japanese restaurant, not spacious, hanya dilengkapi kerusi bangku panjang, dgn meja makan panjang satu kaki setengah lebar. Beg dan kemera milik customer digantung di dinding sebab takde space di meja untuk selain makanan. Pergerakan dalam restaurant agak terbatas, bergesel dengan dinding dan customer lain. The customers are all facing towards the serving guy standing inside sort-of bar or outerkitchen.
They got few tempting menus displayed on the wall, hmmm, this time I decided to try Unagi, i.e. grilled eel in soy sauce, served with rice. Kinda taste good, though it may look simple dish, could be the eel is fresh one, with the right technique of splicing and cooking. The price is quite on the high side, it costs me Y2000++ (tak berapa ingat the exact). Selalunya kalau aku makan kat sushi kat restoran Uobei Sushi I spent Y1500++, makan sushi bagai nak gila dengan beberapa side dishes.
When I just entered the restaurant, the owner cum waiter cum cashier asked me what language I would like him to speak to me, Chinese? Korean? English? (You know my answer). Masa aku nak berangkat pergi, tauke kedai tu baru nak tanya aku asal mana, bila dia tahu aku dari Malaysia, dia pun kata "Terima Kasih", ok, good customer-relation skills he got there.
Destinasi seterusnya, aku
ambik subway ke Station Shiodome untuk tukar ke Yurikamome line untuk explore Odaiba. Sebaik menaiki tren Yurikamome, terus terlintas dalam fikiran, eh tren apa ni? Monorail ke? Tren ni pelik skit jenisnya, apparently ia tak macam tren subway biasa, tapi nak kata monorail pun macam bukan, sebab tak sama track nya dengan monorail yang ada di KL. Kalau perhatikan pada landasannya, rail roda terletak pada bahagian tepi
kiri dan kanan.
Adakah landasan jenis ini termasuk dalam kategori monorail? Hmm most probably I think it is under category monorail. Monorail di KL rail rodanya pun di sebelah sisi tapi mengadap ke dalam, yang ini rail rodanya di sisi juga tapi mengadap ke luar. Make sense?
Odaiba adalah kawasan pulau man-made di Tokyo Bay. Menaiki tren Yurikamome adalah salah satu cara terbaik untuk sightseeing di Tokyo Bay, murah dan selesa. Since this train runs high above the ground, so obviously the journey comes with view. Not just plain view, but great view indeed! Area covered by Yurikamome line is an area of township atas pulau manmade di Tokyo bay, you could see the port, the bay, the majestic river with wide Tokyo skylines, beautiful gardens, the township on the manmade islands with all the gigantic ferriswheel come into sight, amazing architecture of modern buildings, art sculptures, crossing the river via the rainbow bridge, etc.
Kebanyakan bangunan disini lebih bersifat futuristic dan unik, including the distighuished Tokyo Exhibition Centre, HQ Fuji TV, Panasonic Centre, to name a few. All in all, this is one of the best train for sightseeing secara santai. I strongly recommend you to take this train until last station to enjoy sightseeing and then later come back to the station you would like to get into, e.g. Station Odaiba-Kaihin-Koen, near to terminal feri Hamiko. Tren Yurikamome ini tak crowded.
Odaiba adalah kawasan pulau man-made di Tokyo Bay. Menaiki tren Yurikamome adalah salah satu cara terbaik untuk sightseeing di Tokyo Bay, murah dan selesa. Since this train runs high above the ground, so obviously the journey comes with view. Not just plain view, but great view indeed! Area covered by Yurikamome line is an area of township atas pulau manmade di Tokyo bay, you could see the port, the bay, the majestic river with wide Tokyo skylines, beautiful gardens, the township on the manmade islands with all the gigantic ferriswheel come into sight, amazing architecture of modern buildings, art sculptures, crossing the river via the rainbow bridge, etc.
Kebanyakan bangunan disini lebih bersifat futuristic dan unik, including the distighuished Tokyo Exhibition Centre, HQ Fuji TV, Panasonic Centre, to name a few. All in all, this is one of the best train for sightseeing secara santai. I strongly recommend you to take this train until last station to enjoy sightseeing and then later come back to the station you would like to get into, e.g. Station Odaiba-Kaihin-Koen, near to terminal feri Hamiko. Tren Yurikamome ini tak crowded.
Awalnya aku berhajat nak stop kat Station Shibaura-Futo. Konon dari situ nak berjalan kaki disepanjang Jambatan Rainbow (ambitious!), gara-gara terpengaruh bila baca salah satu tips dlm buku
Tokyo City Guide. The book says walking along Rainbow Bridge would take 30
minutes or so, while taking train would take 5 minutes to cross Sumida river. Aku excited la nak berjalan kaki atas jambatan tu, konon nak become adventurous. Tapi bila dah sampai station Shibaura-Futo (station sebelum jambatan), rupanya, panjangggggnya jambatan tu! Tengok dalam map macam tak panjang. Aku ingatkan panjang jambatan ni macam jambatan Sydney tu. Dah la time tu matahari terik memancar, walaupun suhu masih dibawah 20degC, tapi bila kena direct sunshine still terasa bahangnya. So lupakan je la niat nak jadi adventurous (sememangnya takde pun pedesterian cross jambatan tu!).
I stunned one more time by the fact that, Tokyo is so huge! Township
Odaiba ni saja, boleh dikatakan sama besar dengan Singapore central business district. Odaiba ni bukan main part of Tokyo, tapi dah cukop besar dah townshipnya. And you can see all the peoples wearing black coat, everywhere! Tokyo is like
never ending city. A city connected to another bunch of cities to form a
mega metropolis. If you passing thru Tokyo, you will find yourself in a city
after another, after another, after another, after another,
after another, after another, after another (list goes on until u lost count)…HUGE!
Oh ya, sewaktu aku ride this
Yamamote Line ni, aku observe mostly penumpang lain adalah poeples with black coat and tie, nearly 80%. Ada yang muda, ada yang senior, ada yang nampak tahap managerial. Begitulah resam di Negara
maju seperti Jepun, ingin tahu jika sesebuah Negara itu sudah maju atau tidak,
indikatornya adalah orang golongan atasan dan middle class naik public
transport dan tidak lagi amalkan naik private cars. Tapi dengan syarat public transport kenalah bersih, comfortable, dan well kept.
Aku turun di Station Odaiba-Kaihin-Koen, untuk pulang ke Asakusa menaiki feri Hamiko. Ada sebuah
mall kat situ iaitu Aqua City, sempat shopping dalam tu. If shopping makes me happy, why not? :P Banyak lagi sebenarnya tarikan pelancong di kawasan Odaiba ni, tapi aku tak explore, it could take the whole day. Tambang feri sekitar Y1500. Ada option direct route, atau yg stop-over at one station, ironically harga tiket yg direct lagi murah
skit.
Sampai Asakusa, lanjutkan ke Sensoji Temple. Time to buy souvenier di Nakamise Dori, deretan kedai sepanjang 250 meter, kiri dan kanan. Banyak pilihan di sini, pelbagai barangan, dari keychain, fridge magnet, hinggalah ke topeng Nobita dan pedang Samurai. Baik-baik la peniaga di sini. Cara pembungkusan pun smart, kalau di negara lain, bungkus pakai kertas surat kabar je, tidak disini, cantik kertasnya, pastu akan di beri plastic bag extra untuk dibawa pulang jika kita beli lebih dari satu tanpa dipinta. Sesetengah kedai akan beri Origami kecil berbentuk burung sebagai tanda mereka berterima kasih. So sweet of them! Mana yang aku rasa nak beli aku beli, yang mana tak sure tu aku survey harga dulu sebab pagi esok akan datang ke sini lagi.
Sampai ke Sensoji Temple, crowd ramai. Kawasan kompoun temple ini juga menempatkan five storey pagoda, kannon hall, taman Jepun, dan monastery. Aku paling suka 5-storey pagoda tu. Gadis Jepun yang berpakaian kimono umpama "celebrity" di sini!
Sampai Asakusa, lanjutkan ke Sensoji Temple. Time to buy souvenier di Nakamise Dori, deretan kedai sepanjang 250 meter, kiri dan kanan. Banyak pilihan di sini, pelbagai barangan, dari keychain, fridge magnet, hinggalah ke topeng Nobita dan pedang Samurai. Baik-baik la peniaga di sini. Cara pembungkusan pun smart, kalau di negara lain, bungkus pakai kertas surat kabar je, tidak disini, cantik kertasnya, pastu akan di beri plastic bag extra untuk dibawa pulang jika kita beli lebih dari satu tanpa dipinta. Sesetengah kedai akan beri Origami kecil berbentuk burung sebagai tanda mereka berterima kasih. So sweet of them! Mana yang aku rasa nak beli aku beli, yang mana tak sure tu aku survey harga dulu sebab pagi esok akan datang ke sini lagi.
Sampai ke Sensoji Temple, crowd ramai. Kawasan kompoun temple ini juga menempatkan five storey pagoda, kannon hall, taman Jepun, dan monastery. Aku paling suka 5-storey pagoda tu. Gadis Jepun yang berpakaian kimono umpama "celebrity" di sini!
Malam aku gi jalan-jalan di Shinjuku nak tgk night scene. It is known that Shinjuku is Yakuza area. Teringin nak tengok. Haha. Yakuza ni tak kacau orang awam, tu yg aku berani. Banyak pusat hiburan disini,
selain pub dan restaurant. Singgah makan kat satu restoran Thai, sedapp pulak makan situ, sampai aku rasa macam nak gi Tokyo semula just semata mata nak
makan kat restoran Thai tu. Restoran dia tak besar pun, jenis yg standard
untuk commoners je. Tapi sedap, harga dalam Y1500.
Malam semakin dingin, aku ke Euno kejap utk beli
t-short Hard Rock Café, untuk memenuhi beberapa pesanan lagi dari Malaysia. Angin bertiup kencang malam ni, rasa menggigil sebab pakai
tak tebal sgt. Sampai je bilik, bukak seluar, peha dah merekah merah-merah kena
angin sejuk tadi. Tak pakai longjohn.
Esok hari terakhir dah. Flight midnight. Sekejap je rasa dah nak balik rupanya.
Esok hari terakhir dah. Flight midnight. Sekejap je rasa dah nak balik rupanya.
salam, bleh share nama thai restaurant tu? Thank you,
ReplyDeletesalam, sorry tak ingat nama restaurant, tp berdekatan stn shinjuku sanchomea
ReplyDelete